čtvrtek 5. února 2015

Šrí Madhu Pandita Gósvámí

Šrí Madhu Pandita Gósvámí je věčný společník Pána Šrí Čaitanji Maháprabhua, který žil před více než pěti sty lety. Proslavil se, mimo jiné také tím, že objevil Božstvo Šrí Gópinátha v zemi u Vamšívatu na břehu řeky Jamuny ve Vrindávanu. Jedná se o původní Božstvo Gópinátha, které před více než pěti tisíci lety ve Vrindávanu instaloval Vadžranábha, slavný pravnuk Pána Krišny. Madhu Pandita Gósvámí Božstvo Gópínátha s láskou uctíval.



Šrí Madhu Pandita Gósvámí je žákem Šrí Gadádhara Pandita.

Bhakti-ratnákara uvádí, že Šrí Gópínátha, který je oceánem milosti, se neustále baví na březích Jamuny u Vamšívatu. Jeho tělesný lesk uchvátí mysl každého, kdo Ho spatří. Když líbezná sladkost Gópínáthovy okouzlující podoby vstoupí do srdce, okamžitě uhasí planoucí oheň hmotné existence.

Dnes se toto původní Božstvo Gópínátha nachází a uctívá v Džajpuru, ve státě Rádžasthán.

Božstvo Šrí Šrí Rádhá Gópinátha v Džajpuru
Madhu Pandita Gósvámí požehnal Šríniváse Áčárju girlandou od Gópínátha předtím, než Šrínivása, Naróttama a Šjámánanda odjeli s volským povozem plným knih Gósvámích z Vrindávanu do Bengálska. V Gólóce Vrindávanu slouží Madhu Pandita Gósvámí jako Mandalí-sakhí ve skupině Čampakalaty-sakhí. Samádhi Madhu Pandita Gósvámího se nachází po pravé straně vchodu do chrámu Rádhá-Gópínátha ve Vrindávanu.

Samádhi Madhu Pandita ve Vrindávanu.
Více než 500 let starý kabátek a čepice Madhu Pandita Gósvámího
 vyrobené z malých Tulasí korálků.


Odkazy:
Chrám Šrí Šrí Rádhá Gópinátha v Džajpuru (web v angličtině)
Chrám Šrí Šrí Rádhá Gópinátha v Džajpuru (facebook)